Over CC de Schakel: Cultureel centrum, Theater en Filmhuis

CC de Schakel is een cultureel centrum, filmhuis en theater in Gilze. Begin 2014 fuseerde De Schakel met CC De Boodschap in Rijen. Wij vormen nu samen Stichting Culturele Centra Gilze en Rijen. Bij ‘Over CCGR’ vind je meer informatie over de activiteiten en doelstellingen van onze stichting.

Geschiedenis

In 1920 plande het kerkbestuur de bouw van een nieuw patronaatsgebouw voor activiteiten van het jongenspatronaat, diverse clubs en verenigingen en toneeluitvoeringen. De bouw liep voorspoedig, daarom kon het in mei 1921 in gebruik genomen worden. Vele verenigingen vonden er hun plaats en de activiteiten breidden uit.

Bezetting tijdens de oorlog

In mei 1940 brak de oorlog uit. De Duitsers legden in korte tijd een groot vliegveld aan en zochten naar de huisvesting van Luchtwaffe-militairen. Daarom dwongen zij in 1940 het kerkbestuur om het patronaatsgebouw te ontruimen. De Duitsers namen het gebouw in gebruik en legerden er hun militairen, totdat zij op de vlucht sloegen voor de geallieerden in 1944. In 1945 kreeg het kerkbestuur de beschikking over het gebouw terug.

Wisseling van de wacht

Tussen 1958 en 1972 waren er verschillende stichtingen en verenigingen actief in Gilze, die onroerend goed beheerden voor sociaal-culturele activiteiten. Het patronaatsgebouw werd verbouwd en wisselde enkele keren van bestuur. Een nieuwe functie van het gebouw, naast de vele verenigings- en toneelactiviteiten, was die van bioscoop.

In 1972 Stichting SKW-Gilze nam het bestuur van het gebouw over en kreeg een Rijkssubsidie om nieuwe voorzieningen aan te brengen. Zij noemden het gebouw De Schakel. In 1982 had het gebouw niet meer genoeg ruimte om alle activiteiten te herbergen. Daarom realiseerde men een ingrijpende verbouwing, zodat het activiteitenaanbod kon doorgroeien.

schakeloud_deschakel_deboodschap_theater_verhuur
schakeloud_deschakel_deboodschap_theater_verhuur

Van oud naar nieuw…

Na twee decennia bleek dat het gebouw uit haar jasje groeide. Het gebouw voldeed niet meer aan de gestelde eisen en was in slechte staat van onderhoud. Na intensief overleg met de gemeente en diverse welzijnsorganisaties wilde het College van B&W een centraal welzijnsgebouw in Gilze realiseren. In 2005 was het besluit officieel: het perceel van De Schakel werd uitgebreid en een groot deel van de omringende bouw en het patronaatsgebouw gesloopt om ruimte te creëren. Ze renoveerden de grote zaal en bouwden een nieuw gebouw aan.

Een lichtstraat verbond de overgang van oud naar nieuw aan elkaar: een lange gang waar veel daglicht doorheen valt. Op 18 april 2008 is het gebouw officieel in gebruik genomen. Een moderne, multifunctionele accommodatie voor theatervoorstellingen, verenigingsactiviteiten en huisvesting van welzijnsorganisaties.

Na een intensieve samenwerking besloten de organisaties van CC de Schakel in Gilze en CC de Boodschap begin 2014 te fuseren. Sindsdien behoren zij beide tot de Stichting Culturele Centra Gilze en Rijen (CCGR).

Lees hier meer over de activiteiten van CCGR.